Realdaniabevilling på 4.8 mio.

Realdania har bevilliget 4.818.000kr til Furniture Station! Støtten er til det samlede projekt – dvs. udvendig såvel som indvendig renovering og forudsætter, at vi selv fremskaffer de resterende midler.

Furniture Station i Vestjylland nytænker forsamlingshus og museum

Ildsjæle i Tarm vil omdanne en nedlagt stationsbygning til hele byens hus. Foreningen Realdania støtter nu projektet, der med udgangspunkt i FDB’s møbelproduktion vil skabe et kombineret mødested og lokalmuseum – ’Furniture Station Tarm’.

En gruppe lokale ildsjæle overtog i 2018 Tarm Stationsbygning og det tilhørende pakhus for at formidle en stolt historie om møbeldesign og håndværk. Furniture Station vil integrere tegninger, prototyper, fotos og møbler fra Tarm Stole & Møbelfabrik i ét stort udstillingsrum. Samtidig skal stationen være mødested for hele byen.

”Vi er superstolte og beærede over Realdanias blåstempling af vores projekt og krydser fingre for, at vi ikke skal vente alt for længe, før vi har de sidste 2.5 mio. kr. i hus, så det fulde projekt kan igangsættes. Det føles skønt at Stationens Venners mange frivillige nedrivningstimer og store arbejde med fondsansøgninger for alvor har båret frugt. Vi er pænt ivrige efter at kunne sige “sæt i gang”, så̊ vi kan få vækket vores smukke gamle stationsbygning og charmerende pakhus til live igen – tænk at kunne genopleve den dér summen af liv på stationen, som mange af os bl.a. husker fra dengang Tarm Skole stadig sendte 7. klasserne på tur til Bornholm,” siger Janni Juhler som sammen med Mette Preddey står i spidsen for de lokale frivillige.

Tarm Stole & Møbelfabrik blev grundlagt i 1896 og er en del af byens DNA – her producerede man fra 1947 til 1980 de velkendte FDB-møbler af eksempelvis Poul M. Volther, Jørgen Bækmark og ikke mindst Børge Mogensen. Møbler som blev sendt ud i landet fra togstationen, der lå lige overfor fabrikken – deraf inspirationen til navnet Furniture Station. 

Lokal opbakning

Furniture Station er støttet af Ringkøbing-Skjern Kommune og Nykredits Fond og får nu også støtte fra den filantropiske forening Realdania, som blandt andet arbejder med bygninger til fællesskaber over hele landet. Fællesskaber kan trives alle steder, men med de rigtige fysiske rammer kan de blive stærkere:

”Furniture Station er et projekt båret af frivillige, der har fået øje på potentialet i de gamle stationsbygninger, som får nyt liv. Samtidig fortæller projektet en lokal historie om produktionen af FDB-møbler, som har haft stor betydning for hele byen – og for hele Danmark. Furniture Station er et eksempel på, hvordan en særlig bygning og en god historie kan være udgangspunkt for nye fællesskaber i en mindre by,” siger projektchef Simon Harboe fra Realdania.

Stationsbygningerne i Tarm bliver omdannet i de kommende år, og det er planen, at renovering og transformation er afsluttet i 2023. Der kører stadig tog til og fra byen, selvom stationsbygningen er lukket – det vil i fremtiden gøre det bekvemt at besøge Furniture Station, når udstillings- og mødestedet står klar.