Historien

Stationen

Tarm Station blev opført i 1877 og er i sig selv en del af FDB historien. Området har dog desværre fået lov til at ligge faldefærdigt hen, siden DSB solgte ejendommen i januar 2006.

Ønsket er, at istandsætte bygningerne med respekt for dét der var engang, men samtidig med blikket rettet mod fremtiden.

Vi ønsker, at gentænke og lade Furniture Station huse en nyskabende cocktail af både FORTID, NUTID og FREMTID: den historiske fortælling om Stolefabrikken og Stationen, udstilling af tegninger, fotos, prototyper, udtalelser fra ansatte, gamle FDB møbler såvel som ny-produktioner med mulighed for afholdelse af events som fx speak-ups, samtalesaloner, workshops og udstillinger med bl.a. fremtidens arkitekter og møbeldesignere, såvel som sociale pop-up events.

Museum og forsamlingshus løftet op på et nutidigt niveau med pop-up events og midlertidige projekter i skøn forening med nostalgi og historiefortælling.

Stolefabrikken

Tarm Stole & Møbelfabrik blev stiftet helt tilbage i 1896. I 1947 købte FDB fabrikken og kørte den indtil 1980.

Fabrikken blev herefter, efter nogle år med skiftende ejere, overtaget af Arne Kvist i 1989. Kvist fremstillede blandt andet møbler til Ikea på fabrikken. I 1994 flyttede Kvist produktionen til Årre og i 2010 solgte de bygningerne. 114 års møbelproduktion i Tarm var hermed slut og i 2018 påbegyndte man nedrivningen af fabrikken.

Stolefabrikken var uden tvivl rammen om en stolt epoke i Tarms historie og faktisk også i hele Danmarks møbelhistorie; nemlig fortællingen om FDB møbler med designklassikere fra store danske arkitekter som Børge Mogensen, Poul M. Volther, Ejvind A. Johansson, Jørgen Bækmark m.fl.

FDB markedsførte sine møbler under devisen “En lys og lykkelig fremtid” og vores arbejdsgruppe, som opstod under Tarm Udviklingsforum, forsøger netop at give fortællingen en sådan fremtid med oprettelse af ”Furniture Station” i den gamle stationsbygning og pakhuset, hvorfra møblerne i tidernes morgen blev distribueret ud.

Kvist Møbler og Coop indgik i 2013 en aftale om at relancere en række af de populære designs og interessen for FDB møblerne er igen stor.